Historien om hotellet

Historien om hotellet

Det hela började med Järnvägshotellet/Nynäs krog som länge var ett av Nynäshamns mest kända landmärken och dessutom en byggnad med spännande historia. Eller rättare sagt finns det två versioner av historien. Järnvägshotellet byggdes för Stockholmsutställningen 1897, som ett exempel på monteringsfärdiga hus. Efter utställningen köptes huset av indier, men här går historierna isär.

I den första versionen så var det stora lusthuset på väg till Indien på ett fartyg. Fartyget beordrades in till land på grund av betalningsbekymmer och Nynäshamn låg då närmast till. Dåvarande ägaren till Nynäs Gods köpte huset.

Den andra versionen är att samma lusthus skulle skeppas till Indien, men maharadjan var inte nöjd med huset utan skickade tillbaka det. På så vis hamnade det i Nynäshamn, där professor Sjögren på Nynäs gods köpte in det och till en början användes det som jaktpaviljong. Det blev senare bostad och mäss för järnvägsingenjörerna och när järnvägen var klar blev det hotell. Vilken version som är den rätta lämnar vi osagt.

1930 byggdes huset till med rotundan och festvåningen. Men det fanns betydligt större satsningar än så. Det finns exempelvis ritningar från 1937 på hur hotellet skulle kunna byggas ut, dessa förverkligades tyvärr aldrig. Den 16:e november 1995 blev fastigheten istället totalförstörd i samband med en nattlig brand och byggdes aldrig upp igen. Kvar stod Nynäs Hotell (Skärgårdshotellet) som under 1980-talet byggdes intill Järnvägshotellet. Järnvägshotellet/Nynäs krog tomt är idag parkeringsplats för Skärgårdshotellets gäster.

Skärgårdshotellet består idag av tre sammanbyggda huskroppar. Den äldsta byggnaden är den närmast havet och är byggd 1932, byggnaden med våra balkongrum med havsutsikt tillkom 1972 och slutligen tillkom den tredje byggnaden, som vi internt kallar Gotlandsdelen, år 1982.

I samband med branden såldes Nynäs Hotell. De nya ägare, som även drev Vildmarkshotellet i Kolmården, genomförde en omfattade renovering av hotellet, skapade dess skärgårdsprofil och döpte om hotellet till Skärgårdshotellet. I receptionen lades ett golv som skulle få gästerna att tänka på en skärgårdsbrygga och på ljugarbänken satt redan då fiskargubben Westman. På första planet skapades en vattenprofil med fiskenamn såsom Gäddan på konferenslokalerna, sjökartor på väggarna i hotellkorridorerna och genomgående bryggolv. På nästa plan sattes fåglar, som vi känner igen från skärgårdsmiljön, i fokus. Utöver det dekorerades väggarna med fiskedon, redskap nät och annat som kommer från vardagen i skärgården. I samband med renoveringen byggdes även Bryggan (hotellets matsal) mellan huskropparna.

1 april 2006 säljs Skärgårdshotellet till Marita och Anders Andersson och blir ett familjeägt hotell. Redan året efter tilldelas Skärgårdshotellets priset som Årets företagare i Nynäshamn. Hotellet får behålla sin skärgårdsprofil, men genomgår en större uppfräschning. Fasadfärgen går från grönt till vitt, en ny utsiktsplats skapas med en stor glasfasad på ena kortsidan, matsalen och lobbyn får ny inredning, samtliga konferenslokaler renoveras och ett hotellgym byggs, bara för att nämna några saker. Sedan dess pågår ständigt underhållsarbeten av samtliga hotellrum, lokaler och allmänna ytor. Och resten är, som bekant, historia…

*” anger obligatoriska fält

Hidden
DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ
DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ
Ange ett nummer från 0 till 3.
Ange ett nummer från 0 till 1.
Ange ett nummer från 0 till 1.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Mer om oss

Familjen Andersson

Skärgårdshotellet i Nynäshamns AB är ett familjeägt hotell och drivs av familjen Andersson tillsammans med personal.

Endast 40 minuter ifrån Stockholms Centralstation hittar du Skärgårdshotellet. Välj mellan att ta pendeltåget eller följ väg 73 söderut mot Nynäshamn.

Checka in i receptionen

Vi ser fram emot att höra från dig!
Kontakta oss på info@skargardshotellet.se
eller 08-520 111 20.

nynastips

Nynäshamnstips

Passa på att se dig omkring när du bor hos oss, Nynäshamn är en mysig skärgårdsstad där varje säsong har sin egen charm!!